Lifestyle

Neem tijd voor jezelf als je dat nodig hebt

Gister avond keek ik naar de uitzending ‘An Evening with Carl and Charlotte’ van Horse&Country TV. Eén van de onderwerpen die daar werd besproken was de Olympische Spelen. Tijdens de Olympische Spelen van 2012 won Charlotte Dujardin goud voor de individuele dressuur en goud met het team van Engeland waar Carl Hester ook deel van uit maakte. Ze vertelden open over de ervaring van de Olympische Spelen en de stress en druk die het met zich mee brengt, wat Carl meer ervoer dan de nuchtere Charlotte. Carl vertelde dat je na zo’n periode weer je plezier terug moet vinden in de paardensport, omdat je er na alle stress en druk helemaal klaar mee bent. Hij heeft na de Olympische Spelen van 2012 zelf een week vrij genomen om bij te komen en Charlotte nam zelfs twee weken vrij.

Zelf heb ik een aantal keer een vergelijkbare situatie mee gemaakt, waarna ik de drastische beslissing nam om te stoppen met de paardensport. Natuurlijk heb ik niet mee gedaan met de Olympische Spelen (was maar waar, haha!), maar ik weet wel hoe het is om onder zware druk en met veel stress te moeten presteren. Als ik deze uitzending eerder gezien had of als iemand deze wijsheid met mij gedeeld had, dan had ik in het verleden waarschijnlijk andere keuzes gemaakt. Vandaar dat ik het toch graag met jullie wil delen.

In 2010 mocht ik na vier jaar lang wachten eindelijk beginnen met de paardensport opleiding aan NHB Deurne. Na het behalen van mijn vmbo diploma had ik hard gewerkt om ook een havo diploma te behalen, zodat ik de HBO-paardensport opleiding kon gaan doen. Mijn eerste jaar begon met vijf maanden stage. Die stage was mij zo tegen gevallen, dat ik besloot om de stages in het vervolg anders in te delen. Helaas kon ik dit niet op school regelen en omdat ik het helemaal gehad had met het werken op een stal, besloot ik in april 2011 om te stoppen met de opleiding. Mijn paard ging weer mee naar huis en de droom om een eigen stal te beginnen was als sneeuw voor de zon verdwenen.

Na een aantal weken rust, geen prestaties onder druk te hoeven leveren en bijkomen van het harde werken wat hoort bij de paardensport begon ik de sport al weer te missen. Ik ging uiteraard door met paardrijden en het plan om een eigen stal te beginnen nam weer vorm aan.

Als iemand mij toen der tijd gezegd had dat ik tijd voor mezelf moest pakken, even niet aan wedstrijden moest denken en gewoon rustig aan moest doen, was ik waarschijnlijk niet gestopt met de paardensport opleiding aan NHB Deurne. Want ik had er al heel snel spijt van dat ik gestopt was.

Een paar jaar later gebeurde hetzelfde weer. Na twee mislukte pogingen aan een zakelijke HBO opleiding, besloot ik weer terug te gaan naar NHB Deurne.

Ik miste de paardensport. Het is waar ik voor leef, dat weet ik nu.

In het eerste jaar van de MBO-paardensport opleiding werd al snel bekend gemaakt dat de school zou stoppen en dat wij de laatste lichting studenten zouden zijn. Paniek brak los en bijna was ik weer gestopt. Gelukkig, met wat overtuiging van vrienden en familie, ben ik toch door gegaan in de hoop dat wij de opleiding af konden maken. Uiteindelijk is dat allemaal goed afgelopen en ben ik nu afgestudeerd als instructrice.

Maar… in december 2015 was ik er echt helemaal klaar mee. Het plezier in de paardensport was weg. De discipline dressuur vind ik het mooiste wat er bestaat en mijn droom om deel te mogen nemen aan de dressuurspecialisatie was werkelijkheid geworden. Ik trainde elke dag keihard om mijn paard en mij klaar te stomen voor de Kür op Muziek op Z2 niveau. Net als bij elke sport is het belangrijk dat je een coach hebt die bij je past. Mijn dressuur instructeur hield er hele ander ideeën op na dan ik en al snel was ik alle plezier kwijt in het rijden. Ik had in december 2015 al bedacht, dat als ik klaar was met de opleiding en mijn diploma op zak had, ik gelijk zou stoppen met de paardensport. Het werd me allemaal te veel, de stress en de druk kon ik niet meer aan. Ik had het helemaal gehad.

En dat was ook wat ik deed. In het laatste half jaar van de paardensport opleiding had ik mijn drie paarden en pony’s verkocht en mijn abonnementen en lidmaatschappen opgezegd. Ik wilde er serieus niets meer mee te maken hebben. Hetzelfde geldt hier als dat er in 2011 voor mij gold. Als iemand toen tegen mij gezegd had dat ik gewoon even een periode rust moest pakken, tijd voor mezelf moest nemen zodat ik bij kon komen van alle stress en drukte, dan had ik nu waarschijnlijk nog mijn paardjes gehad.

Ik zeg niet dat ik spijt heb van wat ik gedaan heb (al mis ik mijn paarden en pony’s wel heel erg). Wat ik de afgelopen paar jaren mee gemaakt heb, heeft me gevormd tot wie ik nu ben en daar ben ik trots op. Het enige is dat de uitzending die ik gister gekeken heb me aan het denken gezet heeft. Het is tot me doorgedrongen dat een drastische maatregel als stoppen met een sport of een bepaalde discipline niet nodig is.

Zelfs de beste ruiters van de wereld zoals Charlotte Dujardin en Carl Hester hebben tijd nodig om na een drukke periode hun plezier in de paardensport terug te krijgen.

Als je de tijd neemt voor jezelf en jezelf de rust gunt wanneer je dat nodig hebt, zul je de situatie veel beter in handen hebben en beslissingen weldoordacht kunnen nemen. In de toekomst wil ik het rijden weer gaan op pakken.

Voor mij beginnen de plannen en nieuwe dromen voor de paardensport weer steeds meer vorm te krijgen. Op dit moment houd ik me vooral bezig met mijn blogs. Vanaf de zomer ga ik reizen en het idee is om mijn blogs en de paardensport dan te gaan combineren met het buitenland. Het is allemaal nog aan het ontwikkelen, maar ik voel dat dit voor mij een goede keuze is. En als je doet wat je leuk vindt, dan ben je op de juiste weg!

Advertisements

Categories: Lifestyle

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s